Afvallen

Mealpreppen voor beginners, alle voordelen en tips voor het bereiden van je maaltijden

Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - Mealprep maaltijden

Mealpreppen is slim om te doen als jij serieus bezig bent met je fitnessdoelen of gezonder/ beter wilt gaan eten. Voorbereiding is het halve werk en dat is zeker zo met eten. Mealprep maaltijden zijn erg populair in deze blog geven wij je tips hoe jij ze zelf kan maken en hoe je kan beginnen met preppen.

Wat is mealpreppen?

Mealpreppen is een term die je vaak tegenkomt in gezondheid- en fitness cirkels. Mealpreppen is in de essentie het voorbereiden van maaltijden om op een ander moment of op een andere dag op te eten. Denk hierbij aan op zondag alle lunch- en avondmaaltijden voorbereiden voor volgende week. Hierbij is het ook mogelijk om ontbijt te preppen voor de volgende dag. Denk hierbij aan overnight oats bijvoorbeeld.

Voor- en nadelen van mealpreppen

Nu je weet wat mealpreppen is vraag je je misschien af voor wie het handig is en waarom je het zou moeten doen. Het voorbereiden van je maaltijden kent namelijk een aantal belangrijke voordelen die zeker kunnen helpen met het behalen van jouw fitnessdoelstelling, maar ook om het makkelijker te maken voor jezelf en meer ruimte te krijgen voor je dagelijkse bezigheden.

Voordelen

Maaltijden zijn voorbereid

Wanneer je de was doet, was je niet elk kledingstuk apart, maar je wast een hele mand in een keer. Het meest prominente voordeel van mealpreppen is misschien wel de hoeveelheid tijd en geld die je er mee kunt besparen.

De absolute tijd die je bezig bent met het maken van maaltijden voor je hele week in een keer is namelijk aanzienlijk minder dan wanneer je elke dag je maaltijden zelf opnieuw zou bereiden.

Het is daarnaast ook veel goedkoper omdat je de ingrediënten van je mealprep makkelijk in bulk kan inkopen, waar je ook weer geld mee kan besparen.

Naast de tijd en geld die je met mealpreppen kunt besparen, is het vaak ook nog eens veel gezonder (mits je ook variatie toepast in je mealpreppe). Het zorgt er namelijk voor dat je een hele bulk groenten makkelijker kunt bereiden en er voor kunt zorgen dat je voor heel de week dagelijks groenten binnenkrijgt. Daar

Niet meer nadenken over wat je gaat eten

Mensen hebben maar een bepaalde hoeveelheid wilskracht. Je kan je wilskracht zien als een spier die gedurende de dag vermoeid wordt. Je bent tijdens het verloop van de dag bezig met allerlei keuzes maken die een bepaalde mate van stress met zich meebrengen en deze spier vermoeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen, keuzes op werk, trainen en sporten, maar ook wat je gaat eten.

Wanneer je hier structuur in brengt voor jezelf door middel van mealpreppen, zorg je er voor dat je hier niet meer over hoeft na te denken, en zorg je er voor dat er geen ruimte voor speling is. Om deze reden is mealpreppen zeker een aanrader voor mensen met een onregelmatig dagritme.

Mealpreppen handige tijdens het afvallen

Mealpreppen wordt ook vaak als middel ingezet om vetverlies te realiseren. Dit komt niet alleen omdat mealprep altijd kip, rijst en broccoli moet zijn en altijd gezonder zou zijn dan andere opties, maar ook mede door de structuur die mealpreppen met zich meebrengt. De structuur is namelijk het magische ingrediënt wat mensen vaak missen wanneer het aankomt op hun vetverlies doelstellingen.

Wanneer je bijvoorbeeld om 8 uur in de avond afgewerkt bent en je moet dan nog bedenken wat je gaat eten, is het logisch dat je gaat neigen naar makkelijke opties. Een broodje van het tankstation of even langs de McDrive onderweg naar huis klinkt op dat moment goed.

Het gaat in deze gevallen dus vooral om het gebrek aan structuur in het plannen van maaltijden. Mealpreppen is hier een ideale oplossing voor, aangezien een broodje bij de tankstation en langs de McDrive gaan vaak niet eens worden overwogen. De verleiding van de makkelijkere opties spelen geen rol meer. Er is namelijk een nog makkelijkere en goedkopere optie beschikbaar: Je mealprep!

Naast deze voordelen, is het ook nog erg fijn dat je bij mealpreppen precies kunt weten wat je binnenkrijgt. Je weet namelijk tijdens het preppen precies wat je er allemaal in doet, en je weet dus bij het preppen van meerdere maaltijden precies wat er in elke maaltijd zit.

Je hoeft dus niet meer te gokken wat er in je broodje zit die je op werk hebt gekocht. Dit geeft enorme rust en wederom structuur in je dagelijkse dieet.

Nadelen

Mealpreppen kent heel veel voordelen, daar is geen twijfel over mogelijk. Het kost aan de andere kant wel veel tijd om alles in een keer klaar te maken. Dit kan betekenen dat je op de zondag een paar uur extra kwijt bent om voor de week maaltijden te maken. Het kost in totaal minder tijd als je op weekbasis kijkt, maar je bent wel een keer een paar uur kwijt. Dit vereist dus een aanpassing in je dagplanning.

Naast dat het in een keer veel tijd kost, moet je ook overwegen hoeveel ruimte het gaat kosten om alles te bewaren. Stel je prept voor 5 werkdagen 2 maaltijden. Dat zijn 10 bakjes. Heb je daar ruimte voor in de koelkast en vriezer? Voor veel mensen betekent mealpreppen een overvolle koelkast. Hou hier dus rekening mee bij het maken vaan jouw mealprep.

6 Tips voor beginners die willen foodpreppen

Oke, je wil dus beginnen met mealpreppen. Maar waar moet je beginnen? Hier onder een paar tips.

Maak een (meal)plan

Zorg dat je een plan hebt. Kies een moment in je week uit waarop je menu’s maakt. Bepaal ook welke maaltijden je gaat mealpreppen. Heb je alleen lunch nodig of ook diner? Hoe ziet je komende week er uit? Voor hoeveel dagen wil je preppen? Zo kan je meteen een boodschappenlijstje maken en de boodschappen doen. Plan dan nog een moment in waarop je gaat koken.

Koop in bulk 

Wanneer je een plan maakt voor jezelf, weet je als het goed is ook hoeveel boodschappen je moet doen. Dan is het tijd om in bulk in te kopen. Dit gaat je veel geld schelen ten opzichte van elke dag boodschappen doen in kleinere porties, maar nog veel meer geld schelen wanneer je bijvoorbeeld je lunch op werk koopt.

Gebruik handige mealprep bakjes

Zorg voor goede kwaliteit bakjes die je idealiter makkelijk kunt stapelen. Ook is het zeker handig om aparte bakjes van kleiner formaat te hebben voor bijvoorbeeld sauzen, dressing. Misschien wil je wel grotere bakken voor bijvoorbeeld rijst of een bulk groenten voor meerdere dagen

Varieer de maaltijden

Sommige mensen willen misschien niet 5 dagen dezelfde lunch eten. Hou hier dan rekening mee bij stap 1 en hou het op het begin simpel. Zo kan je alsnog voor 5 dagen in bulk preppen, maar pak je misschien voor 2 dagen andere groenten en eiwitbron. Kijk voor jezelf waar je voorkeur naar uit gaat!

Vries je maaltijden in 

Gemiddeld kun je mealpreps voor 3 dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je voor meer dan 3 dagen prept is het handig om in ieder geval een deel van je mealprep in te vriezen. Op deze manier zou je zelfs voor 2 weken kunnen mealpreppen.

Let hierbij wel op dat niet alle ingrediënten ingevroren kunnen worden. Paprika en groenten die veel vocht bevatten worden bijvoorbeeld erg snel te soppig wanneer je deze invriest.

Kijk op Instagram en Pinterest voor inspiratie

Er zijn talloze manieren om te mealpreppen. Op Instagram kan je bijvoorbeeld kijken bij #mealprepideas en op Pinterest zoeken op mealprep recepten. Het hoeft dus echt niet saai te zijn. Wel raad ik aan om simpel te beginnen en gaandeweg meer te experimenteren.

Geen zin om je eigen maaltijden voor te bereiden en te mealpreppen?

Dan kan je altijd je maaltijden bestellen bij een maaltijdenservice zoals Rich Meals, die het mealpreppen voor je uit handen neemt. Vooral als je druk bent of geen zin ster bent in de keuken is het een goede investering om gezond eten online te bestellen.

Want laten we eerlijk zijn, als je geen lekkere maaltijden kan maken is de kans ook klein dat jij je voorbereide maaltijden op gaat eten.

Eten is bedoeld om je lichaam te voeden en om je smaakpupillen te verwennen. Het is zonde om te eten omdat het moet.

De maaltijden van Rich Meals zijn gezond, rijk gevuld en met een breed assortiment aan verschillende maaltijden zit er altijd wel een maaltijd tussen die je lekker vind.

Naast losse maaltijden zoals onze specials of standaard maaltijden kan je ook je eigen maaltijd samen stellen.

Wil je compleet voorzien worden van maaltijden die bij je doel passen? Dan hebben wij ook verschillende maaltijdpaketten, zoals:

Meestverkochte mealprep maaltijden van Rich Meals

 • Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - maaltijd samenstellen
  Stel je eigen maaltijd samen
  Basis prijs: 8,50
 • spaghetti bolognese bord
  Spaghetti bolognese
  8,50
 • Kippendij met black chili saus
  Kippendij met black chili saus
  9,50
 • Zalm met couscous van tomaat & huisgemaakte tzatziki
  Zalm met couscous van tomaat & huisgemaakte tzatziki
  10,00
 • Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - maaltijdpakket afvallen 12 stuks
  Maaltijdpakket afvallen 12x
  139,00
 • Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - proefpakket
  Proefpakket 7 maaltijden
  61,50
 • Beef teriyaki met sushi rijst en zoetzure salade
  Beef teriyaki met sushi rijst en zoetzure salade
  9,75
 • Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - maaltijdpakket aankomen 12 stuks
  Maaltijdpakket aankomen 12x
  142,50
 • Malse Kipfilet met Teriyakisaus, Sushi rijst en een zoetzure salade
  Malse Kipfilet met Teriyakisaus, Sushi rijst en een zoetzure salade
  9,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *