Maaltijden

Kant en klaar maaltijden | Alles wat je moet weten

Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis

Kant-en-klaarmaaltijden zijn voor sommigen niet meer weg te denken; de supermarkten staan er vol van en ook online kun je deze zelfs bestellen. Zo zijn er bedrijven zoals Rich-Meals die kant-en-klaarmaaltijden aan huis leveren; wel zo gemakkelijk als je -zoals velen onder ons – een drukke agenda hebt of niet aan voedselverspilling wilt doen. Maar wat zijn nu precies en kant-en-klaarmaaltijden en zijn ze wel gezond? Je leest het hier.

Wat zijn kant-en-klaarmaaltijden?

Kant-en-klaarmaaltijden zijn voorverpakte maaltijden die je alleen maar hoeft op te warmen en die je binnen 5 minuten klaar is om gegeten te worden. Zo kun je bijvoorbeeld in de supermarkt diverse soorten maaltijden vinden waaronder salades, stoommaaltijden of een voorverpakte lasagne. Maar ook een diepvriesmaaltijd is een goed voorbeeld van een kant-en-klaarmaaltijd.

Welke soorten kant-en-klaarmaaltijden bestaan er?

  • Diepvriesmaaltijden;
  • Stoommaaltijden;
  • Maaltijdsalades;
  • Magnetronmaaltijden;
  • Kant-en-klare sportmaaltijden;
  • Maaltijden uit een potje.

Diepvries kant-en-klaarmaaltijden

Hierbij denk je natuurlijk als eerste aan pizza’s. Dat is logisch want de diepvriesafdelingen van de supermarkten liggen er vol mee. Pizza’s zijn natuurlijk niet de meeste gezonde keus voor je, maar gelukkig zijn er ook andere maaltijden, zoals kant-en-klare diepvriesmaaltijden die je alleen nog maar in de pan klaar hoeft te maken.

Diepvriesmaaltijden worden vaak beschouwd als ongezonde maaltijden. Er werd vaak gedacht dat door het invriezen van ingrediënten de voedingsstoffen verloren zouden gaan; dit is echter niet zo. Diepvriesmaaltijden hebben een transformatie doorstaan en doordat de maaltijden snel worden ingevroren, bevatten de maaltijden nog steeds dezelfde voedingswaardes. Het is ook een misopvatting om te denken dat maaltijden eerst volledig voorbereid worden en daarna pas worden ingevroren. Alle ingrediënten worden los van elkaar ingevroren en komen pas samen als de maaltijd is opgewarmd.

Diepvries kant-en-klaarmaaltijden

Hierbij denk je natuurlijk als eerste aan pizza’s. Dat is logisch want de diepvriesafdelingen van de supermarkten liggen er vol mee. Pizza’s zijn natuurlijk niet de meeste gezonde keus voor je, maar gelukkig zijn er ook andere maaltijden, zoals kant-en-klare diepvriesmaaltijden die je alleen nog maar in de pan klaar hoeft te maken.

Diepvriesmaaltijden worden vaak beschouwd als ongezonde maaltijden. Er werd vaak gedacht dat door het invriezen van ingrediënten de voedingsstoffen verloren zouden gaan; dit is echter niet zo. Diepvriesmaaltijden hebben een transformatie doorstaan en doordat de maaltijden snel worden ingevroren, bevatten de maaltijden nog steeds dezelfde voedingswaardes. Het is ook een misopvatting om te denken dat maaltijden eerst volledig voorbereid worden en daarna pas worden ingevroren. Alle ingrediënten worden los van elkaar ingevroren en komen pas samen als de maaltijd is opgewarmd.

Stoommaaltijden

Stoommaaltijden zijn redelijk nieuw in de schappen van de supermarkten. Door deze nieuwe vorm van kant-en-klaarmaaltijden, heb je eigenlijk binnen een handomdraai een verse maaltijd. Doordat de ingrediënten nog onbereid in de verpakking zitten, hoef je alles alleen klaar te stomen en je kunt aan tafel. In elke plastic bak zit vaak een aparte deksel met een ventiel, die de hete lucht doorlaat. In de magnetron of stomer, stoom je de maaltijd zo binnen 7 minuten op 700W gaar.

Stoommaaltijden zijn efficiënt en goed voor het milieu. Omdat je namelijk geen losse ingrediënten in huis hoeft te halen, ga je voedselverspilling tegen en gebruik je precies afgestemd voor wat er nodig is voor een maaltijd.

Magnetronmaaltijden

Deze vorm van kant-en-klaarmaaltijden zijn eigenlijk de bekendste en de oudste. Ook hierin zien we steeds meer variatie en meer keus: zo heb je oer-Hollandse gerechten zoals stamppot, Italiaanse lasagne of een Indische nasi. Echter, deze maaltijden hebben in het begin wel een negatieve lading gehad, omdat deze maaltijden vaak weinig groente bevatten en vol zitten met smaakversterkers. Maar gelukkig is hier verandering in gekomen en zijn er steeds meer maaltijdleveranciers, zoals Rich-Meals, die de maaltijden wél gezond en smaakvol (voor)bereiden.

Maaltijden in een potje

Bekend uit het leger, een potje met voeding erin die je helpt om weer voldoende energie te hebben. Deze maaltijden hadden vaak maar één doel en dat is soldaten voorzien van energie. De smaak was nooit zo bijzonder goed en dit was ook de eerste vorm van kant-en-klaarmaaltijden waar iedereen kennis mee maakte. Deze vorm van kant-en-klaarmaaltijden was niet zo populair omdat de smaak niet echt goed was.

Maaltijdsalades

Maaltijdsalades zijn kant-en-klare salades die je kunt vinden in bijna alle supermarkten. Het fijne aan deze maaltijden is, dat je deze letterlijk overal kunt eten en er geen voorbereiding voor nodig is. Het enige wat je hoeft te doen, is de salade mengen en dan is deze direct klaar om gegeten te worden. Ook in kant-en-klare maaltijdsalades heb je steeds verschillende keuzes. Zo speelt de supermarktketen van de Albert Heijn bijvoorbeeld ook in op de trend koolhydraatarm eten en hebben zij ook salades in de schappen liggen die laag zijn in koolhydraten.

Maaltijdsalades zijn dus een goede keus voor als jij je je lunch bent vergeten en snel een gezonde maaltijd wilt eten.

Kant-en-klare sportmaaltijden of kant-en-klare mealprep

Mealpreppen is een bekend begrip onder sporters en dit betekent letterlijk: het voorbereiden van maaltijden. Voor atleten en sporters bijvoorbeeld speelt voeding een belangrijke rol bij het leveren van een unieke prestatie. Ook omdat sporters rekening moeten houden met verschillende soorten diëten en aangepaste voedingswaardes, zijn voorgepakte maaltijden erg handig.

Niet alleen scheelt het tijd voor (de drukke agenda van) een atleet, maar zo weten ze ook precies wat voor ingrediënten en voedingswaardes er in een maaltijd zitten.

Ook voor diverse sportmaaltijden ben je bij Rich-Meals aan het juiste adres. Je kunt je eigen maaltijden samenstellen, zodat dit precies overeenkomt met je dieet.

Wat is de geschiedenis van kant-en-klare maaltijden?

Als we teruggaan in de geschiedenis van de kant-en-klaarmaaltijden, dan levert dit een totaal ander beeld op dan hoe wij deze nu voor ons zien. Nu zijn de maaltijden keurig opgemaakt en verpakt in de mooiste verpakkingen, want ja, het oog wil ook wat en het is mooi als het eten eruitziet als een lust voor het oog.

150 jaar geleden was dit anders

150 jaar geleden was er voor de rijkere mensen van de samenleving al de mogelijkheid om volledige maaltijden in blik te mee te nemen. Dit waren bijvoorbeeld maaltijden met aardappels, doperwten en een stuk vlees. Maar wanneer kwam deze dan beschikbaar voor ‘de gewone mens’? Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen er maaltijden zoals nasi en spaghetti verpakt in blik op de markt.

Alleen deze kant-en-klaarmaaltijden werden niet direct een succes

Op de verpakkingen werd er veel beloofd, maar de smaak was niet zoals verwacht. Maar het lag niet alleen aan de smaak; na de Tweede Wereldoorlog heerste er in Nederland een taboe op ‘serieus gemak’. Vrouwen die toentertijd niet buitenshuis werkten, werden geacht om voor het gezin en het eten te zorgen.

De voordelen van kant-en-klaarmaaltijden

Terwijl er na de Tweede Wereldoorlog een taboe heerste over het kopen van kant-en-klaar maaltijden, was dit in de jaren ’70 alweer veranderd. Steeds vaker kwamen er geluiden dat vrouwen toegaven dat ze in de avond geen zin hadden om ook nog te gaan koken. Hier speelden diverse partijen zoals Iglo en Conimex op in en zo begon het gemak van de kant-en-klaarmaaltijden.

Kant en klaar maaltijden schelen tijd

Zowel vader als moeder wilde na een hele dag druk bezig te zijn geweest met werken en het huishouden ’s avonds lekker vrij zijn. Niet te lang bedenken wàt gaan we eten, niet te veel tijd doorbrengen in een supermarkt, geen uren meer in de keuken staan om het avondmaal te bereiden, maar gewoon snel een maaltijd opwarmen, eten en genieten van een ‘vrije’ avond.

Uit eerder onderzoek is al gebleken Nederlanders niet heel lang in de keuken willen staan in vergelijking bijvoorbeeld met Italianen. Want laten we eerlijk zijn: de Hollandsche pot neemt ook minder tijd in beslag dan een uitgebreide Italiaanse maaltijd. Maar nog altijd zijn wij op zoek naar gemak en zijn kant-en-klaarmaaltijden in Nederland razend populair.

Er staat altijd een maaltijd klaar

Met kant-en-klaarmaaltijden kun je binnen 5 minuten een heerlijke maaltijd op tafel hebben. Als je dit vergelijkt met het koken zelf, waarbij je eerst alles moet bedenken, in huis moet halen, moet voorbereiden en moet koken dan ben je daar vaak een stuk langer mee bezig. Dus een kant-en-klaarmaaltijd is een uitkomst voor elk moment van de dag dat jij trek in eten hebt. Heb je in de middag geen zin in dat je saaie broodje, maar heb je liever een warme maaltijd, zodat je ’s avonds snel klaar bent? Kies dan voor een kant-en-klaarmaaltijd en je hebt binnen 5 minuten een (warm) gerecht op tafel.

Gaat verspilling tegen

Hoe vaak gooi jij eten weg dat over datum is? Gemiddeld gooien we in Nederland zo’n 9% van ons eten in de prullenbak en dat is zonde. Bij een kant-en-klaarmaaltijd krijg je gewoon precies voldoende per portie, waarbij er niets wordt verspild. Juist omdat er in groten getale wordt gekookt, is de voedselverspilling nihil. Je moet er echter wel op letten dat jij je maaltijd op tijd op eet en dat je de houdbaarheidsdatum niet laat verstrijken.

Zijn kant en klaar maaltijden gezond?

Of een maaltijd gezond is, hangt volledig af van de samenstelling en natuurlijk van het volledige voedingspatroon van de persoon zelf. Want het is niet zo dat één specifieke maaltijd ervoor zorgt dat jij ‘ongezond’ leeft.

Het is belangrijk om te kijken welke voedingsstoffen er in kant-en-klaarmaaltijden zitten. Vaak zie je toch dat deze standaard maaltijden weinig groenten en vezels bevatten maar wel veel verzadigde vetten en zout.

Niet helemaal waar je naar op zoek bent dus.

Maar daarom zijn er alternatieven zoals Rich-Meals.

Maaltijd  van Rich Meals

Rich-Meals is ontstaan uit een passie voor koken, wat je proeft in al onze maaltijden. Wat eerst begon met koken voor vrienden en familie is nu gegroeid tot een maaltijden service in heel Nederland en België. Elke maaltijd is gemaakt met dagverse producten en gemaakt door een kok die passie heeft voor koken.

Veganistische maaltijden

Vegan is de laatste tijd steeds meer een trend en minder vlees eten wordt eigenlijk steeds meer gewoon. Rich-Meals houdt daar rekening mee om ook veganistische en vegetarische maaltijden aan te bieden. Zo wordt er in plaats van vlees gebruik gemaakt van tofu of maken wij de originele spaghetti bolognese niet met gehakt maar met champignons. Probeer hier één van onze maaltijden

Maaltijdpakketten voor afvallen en aankomen

Wil je liever in een keer een grote bestelling plaatsen en niet meer om te hoeven kijken naar je maaltijden? Dat kan. Bij Rich-Meals kan je ook verschillende maaltijdpakketten afnemen voor bijvoorbeeld afvallen of aankomen die wij dan gespreid leveren. Wij snappen namelijk dat jij niet alle maaltijd koel  kan houden of binnen de houdbaarheidsdatum op kan eten. Door dit persoonlijk op elkaar af te stemmen kunnen wij er voor zorgen dat jij per bezorgdatum een x aantal maaltijden krijgt.

Voordelen van Rich Meals

Veel variatie

Aan variatie geen gebrek. De koks van Rich-Meals kunnen met maar een paar ingrediënten al veel verschillende maaltijden voorbereiden. Zo is er de mogelijkheid om te kiezen uit maaltijden die wij zelf al hebben samengesteld, zoals een spaghetti Bolognese. Maar is er ook de mogelijkheid om zelf maaltijden samen te stellen.

Wekelijks een nieuw weekmenu

Net zoals restaurants hebben we bij ons ook elke week een wisselend weekmenu. Wil je weten wat we deze week hebben? Klik dan hier.

Minimaal 150 gram groenten en bron aan vezels

Maaltijden van Rich-Meals bevatten minimaal 150 gram groenten per portie en is er de mogelijkheid om zelfs extra groenten er bij te bestellen. 150 gram is al meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (250 gram).

Daarnaast bevatten de maaltijden veel vezels, wat weer helpt bij een betere stoelgang en verzadiging.  Door de variatie aan keuze, kan dit natuurlijk wel per maaltijd schelen.

Minimaal 30 gram eiwitten

Naast groente en vezelrijke ingrediënten bevat elke maaltijd bij Rich-Meals ook minimaal 30 gram eiwitten, wat niet alleen goed voor de sporters is. Er wordt gebruik gemaakt van horecakwaliteit vlees, kip en vis en al onze vlees-, kip- en eierproducten dragen het ‘Beter Leven-keurmerk’. De vis die wij gebruiken heeft het MSC-keurmerk welk keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.

Dagverse ingrediënten

We maken gebruik van dagverse producten, waardoor we niet te veel zout en andere smaakmakers toe hoeven te voegen om de maaltijd goed te laten smaken. Natuurlijk wordt er volop aandacht aan de maaltijden besteed en worden deze gekruid met kruiden die de maaltijd beter tot zijn recht laten komen.

Is het water al in je mond gelopen en ben jij benieuwd naar de smaak van Rich-Meals?

Probeer dan de 7-day try-out box en probeer 7 maaltijden van Rich-Meals.

Rich Meals | Verse kant en klaar maaltijden aan huis - proefpakket
Sluit

Proefpakket 7 maaltijden

61,50
Toevoegen aan winkelwagen

One thought on “Kant en klaar maaltijden | Alles wat je moet weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *